Volimo kuvanje

USPEŠNA PRIČA DUGA VIŠE OD POLA VEKA

Kada se spoje 60 godina iskustva, savremena tehnologija i najkvalitetniji materijali dobije se posuđe koje koriste milioni domaćica širom Evrope i sveta. Metalac je jedan od najboljih proizvođača posuđa u Evropi. 65% proizvodnje emajliranog posuđa odlazi kupcima u 25 zemalja širom sveta, najviše u zemlje EU i Rusiju. Oko 6 miliona posuda svake godine nađe put do kupaca širom sveta.

ISTORIJAT

tradicija duga 60 godina

PROIZVODNJA POSUDJA
ISTORIJSKA OKOSNICA METALCA

Metalac je osnovan 1959. godine sa sedištem u Gornjem Milanovcu, na 110 kilometara južno od Beograda. Na samom početku kratko se bavio limarijom i bravarijom, da bi se već naredne godine susreo sa tehnologijom emajliranja i proizvodnjom posuđa, po čemu će postati poznat širom tadašnje Jugoslavije koja je imala 20 miliona stanovnika.

Iako se tokom godina biznis proširio na proizvodnju kartonske ambalaže, sudopera, bojlera, kompozitnih materijala, kao i više veletrgovinskih preduzeća i maloprodajnih lanaca – proizvodnja posuđa je ostala core business kompanije, a posuđe okosnica razvoja brenda Metalac.

Hronološki

 • 1959-1969: OD ZANATSKE RADIONICE DO FABRIKE POSUĐA
 • 1969-1979: STRATEŠKO PRILAGOĐAVANJE
 • 1979-1989: EKSPANZIJA PROIZVODNJE I PLASMANA
 • 1989-1999: PRIVREDNI DUKAT DEVEDESETIH
 • 1999-2009: DECENIJA INVESTICIONOG INŽENJERINGA
 • 2009-2019: JUBILEJ SA IZAZOVOM SVETSKE KRIZE

OD ZANATSKE RADIONICE DO FABRIKE POSUĐA

Samo godinu dana nakon osnivanja, već 1960. Metalac će se prvi put susresti sa tehnologijom emajliranja. U saradnji sa „Slobodom“ iz Čačka proizvešće svoju prvu belu kofu sa plavim tufnama - istu onu koja će četiri decenije kasnije biti ugrađena u temelje modernog Poslovnog centra. Kakvo vreme, takve navike, a takvo i posuđe. Posle kofe, sledi kanta za mast, činije, tepsije, tiganji, bakrač, kantica za mleko, radničko lonče itd, a od 1963. i pocinkovano posuđe.

U ovom periodu početne ekspanzije i pridobijanja poverenja potrošača mnogo napora je uloženo na afirmaciji Metalca kao kvalitetnog i sigurnog proizvođača posuđa.

STRATEŠKO PRILAGOĐAVANJE

Gornji Milanovac je, zahvaljujući intenzivnom industrijkom razvoju, već slovio za “privredno čudo” ondašnje Jugoslavije. Iako sa velikim pomacima, Metalac je svejedno bio na začelju. Nastupa period strateških prilagođavanja. Najviše se ulagalo u automatizaciju i usavršavanje proizvodnog procesa, jer je konkurencija bila sve veća, a zahtevi potrošača sve jasniji.

Naravno, sve vreme širi se asortiman i unapređuje tehnologija proizvodnje emajliranog posuđa, uvođenjem asortimana teškog posuđa sa rubom od nerđajućeg čelika, kasnije bakelitnih ručica i tehnologije dekorisanja. Ipak, najvažniji trenutak došao je sa prvim izvoznim poslovima u Nemačku za firmu "Jakubajt" i SAD za firmu "Nacional silver company". Prvi izvozni artikli bili su Takovo-specijal, posuđe Majda, Vesna, Zora... Sve počinje da se menja, ali dug put modernizacije firme tek predstoji.

EKSPANZIJA PROIZVODNJE I PLASMANA

Šerpe Metalac bile su prisutne u većini domaćinstava države od 20 miliona stanovnika. Ipak, iako sa značajnim pomacima, preduzeće je i dalje imalo naporan život radničkih mantila u metalskom kompleksu, daleko iza slike i standarda drugih milanovačkih preduzeća kojima se divila cela zemlja. U takvim uslovima, u svojoj trećoj deceniji Metalac je sve aktivnosti usmerio u nove investicije u ekspanziju proizvodnje i plasmana na domaćem i ino tržištu i, paralelno, u strateško prilagođavanje novom vremenu i novim potrebama.

Počela je i proizvodnja aluminijumskog posuđa. Za ceo asortiman uvedeno je pakovanje u kartonsku ambalažu. Kvalitet procesa i proizvoda se stalno unapređuje, a organizacija usavršava. Veći deo treće decenije karakteriše stabilno i uspešno poslovanje, a time i uvećanje kapitala kao preduslova za finansiranje novih projekata. Metalac već ima više od 1300 radnika. I dalje je više od polovine nekvalifikovana i polukvalifikovana radna snaga, ali i visokobrazovani kadrovi postaju sve brojniji.

PRIVREDNI DUKAT DEVEDESETIH

Ovo je decenija u kojoj je Metalac potvrdio da teška vremena mogu biti prava za dobre odluke. Raspad bivše Jugoslavije, praćen ratnim strahotama i sankcijama međunarodne zajednice, ekonomskom krizom i bombardovanjem, značio je gubitak nekih tržišta i manje prihode od predviđenih. Sa druge strane, četvrta decenija Metalca započela je formiranjem novog rukovodstva koje će se u manje više konzistentnom sastavu održati punih 20 godina i koje će biti pokretač strateških iskoraka kompanije.

1994. godine započela je proizvodnja tefloniziranog posuđa. Nekako paraleno započeće proizvodnja transportne ambalaže, a 1998. i luksuznih ofset kutija, kao i sopstvena proizvodnja bakelitnih elemenata za posuđe. Time se zaokružuje proces i Metalčevo posuđe odlazi na svetsko tržište u sopstvenom najkvalitetnijem pakovanju.

Septembra 1999. godine otvorena je fabrika sa najsavremenijom linijom za proizvodnju posuđa od nerđajućeg čelika. Početkom devedesetih dve stvari su ključno doprinele daljem usponu preduzeće Metalac, a time i fabrici posuđa. Započeta je vlasnička transformacija i izvedena je toliko temeljno da je na kraju decenije 85% vrednosti akcija pripadalo aktuelnim i bivšim radnicima Metalca. Decembra 1994. godine Metalac prvi u Jugoslaviji dobija sertifikat JUS ISO 9001 za kompletan proizvodni program, a juna 1996. i međunarodni sertifikat sa pečatom nemačkog TÜV-a. Dupliran je i broj visokoobrazovanih u odnosu na kraj prethodne decenije. Bilo je već 75 ekonomista i inženjera svih profila.

DECENIJA INVESTICIONOG INŽENJERINGA

Peta decenija postojanja Metalca smeštena je, grubo rečeno, između godine bombardovanja Srbije i godine svetske ekonomske krize. U ovoj deceniji Metalac je ispisao izuzetno značajne stranice svoje buduće istorije. Među njima su, pre svega, postepeno prerastanje Metalca u Holding organizaciju sa 12 preduzeća, kao posledica njegovog rasta u svim aspektima. Metalac Posuđe je u toj organizaciji najveće proizvodno društvo i kor biznis kompanije.

U ovoj deceniji Metalac Posuđe osvaja proizvodnju preslikača za dekorisanje emajliranog posuđa. Izgrađen je magacin sirovina. Ušlo se u proizvodnju tefloniziranog posuđa na aluminijumu. Integrisani su sistemi QMS/EMS. Prešlo se na Baan-ERP softversku platformu. Izgradnja sistema za prečišćavanje otpadnih voda zaokružena je nakon 15 godina kontinuiranog unapređenja najmodernijom opremom za prečišćavanje emajlnih voda. Ovaj projekat bio je primer dobre prakse i uz nizi drugih aspekata koje cela kompanija pokazuje u odnosu prema ekologiji, kapitalu, zaposlenima i društvenoj zajednici – doneo je Metalcu oskara za korporativnu društvenu odgovornost „CSR Serbia award 2008”.

I sve ovo vreme dešava se kontinuiran rast izvoza i širenje ino-tržišta. U ovom periodu Metalac Posuđe dobija i najveći broj nagrada i priznanja, pre svega kao jedan od najboljih brendova.

JUBILEJ SA IZAZOVOM SVETSKE KRIZE

Kompanija Metalac a.d. obeležila je aprila 2009. godine 50 godina postojanja, u prisustvu predsednika Vlade Srbije, predsednika Privredne komore Srbije, guvernera NBS, više od 300 domaćih i inostranih partnera. Među njima najviše onih koji su sa Metalcem sarađivali upravo kroz proizvodnju i plasman posuđa, na više od 25 tržišta širom sveta.

Svetska kriza se zahuktala. (Iako sa značajno manjim prihodom nego u 2008. godine, Metalac Posuđe je, kao i cela kompanija, iskazalo profit- IZBRISATI). Kontrolisani optimizam i oslonac na unutrašnje rezerve, uz pažljivo upravljanje troškovima, rezultirali su apsolutnom stabilnošću firme koja nije otpustila nijednog radnika, a zadržala je i sva tržišta. (Osvojeno je više novih proizvoda – IZBRISATI). Već u 2010. i 2011. godini Metalac Posuđe beleži značajan rast prihoda, a šire se i izvozni poslovi, posebno u Finsku, Rusiju, SAD... Godina 2012. će ostati zapamćena kao jedna od najuspešnijih u istoriji Metalca, sa rastom ukupnog prihoda, dobiti i izvoza. Ovakav trend nije bilo moguće zadržati i u 2013., ali je ipak ostvaren rast u odnosu na prethodnu godinu. Sve su prilike da će i u godinama koje dolaze biti potreban izuzetan trud, disciplina, štedljivost, inovativnost i posvećenost poslu – IZBACITI). Najveći uspeh je što je održana prisutnost na svim tržištima uz ulazak na neka nova. Kompanija je čvrsta i zdrava kako iznutra tako i na tržištima na kojima plasira svoje proizvode. Tek osnovano preduzeće u Ukrajini, veoma brzo će se suočiti sa svim posledicama krize na ovom području. Bila je to i godina sa rekordnim izvozom na tržište Rusije od čak 10 miliona evra. Te, 2012. Metalac je, otvorio novi Fudbalski stadion za svoj istoimeni klub, izgrađen po svetskim standardima. U 2014. proglašeni smo najboljim korporativnim brendom decenije u Srbiji. U 2015. komšijska Fabrika automobilskih delova je prešla u vlasništvo Kompanije, a dve godine potom i objekti nekadašnje Konfekcije Rudnik. U 2016. Metalac Proleter je obeležio 70 godina postojanja, nastavivši dvocifreni rast iz godine u godinu i širenje lanca na okolne opštine. Tokom cele decenije stizale su brojne nagrade za društvenu odgovornost, a pre svega priznanja za rezultate Fondacije Metalac i akciju posvećenu jačanju porodice i rastu nataliteta.

Inače, u 2009. Metalac je ušao i svojom prvom internet prodavnicom, a 2011. godine strateški je započeo svoje pozicioniranje na digitalnom tržištu, kako u komunikacijama, tako i u marketingu i prodaji proizvoda. Prisustvo na društvenim mrežama se u 2017. raširilo na regionalne domene. U istoj godini je osnovano preduzeće Metalac digital, a digitalna transformacija postala i zvanično jedna od strateških okosnica daljeg razvoja.

MISIJA I VIZIJA

tradicija duga više od 60 godina

MISIJA

Želimo da našim kupcima napor zamenimo zadovoljstvom, obavezu pretvorimo u zabavu, a prostor u domu ulepšamo. Proizvodimo posuđe prepoznatljivo po superiornom kvalitetu i originalnom dizajnu, a zdravstvena ispravnost proizvoda nam je na prvom mestu. Naši zaposleni su motivisani da kontinualnim poboljšanjem procesa, stvore novu vrednost i obezbede pretpostavke za trajno održivi razvoj kompanije.

VIZIJA

Bićemo apsolutni lider na domaćem tržištu i tržištima u okruženju sa dominantnim tržišnim učešćem. Na tržištima bivšeg Sovjetskog saveza bićemo prisutni kao prepoznatljiv brend. U Evropi konkurenti će imitirati naš dizajn. Konstantno ćemo raditi na pridobijanju novih potencijalnih klijenata i novih tržišta. Imaćemo uređenu i tehnološki savremenu fabriku, koja će biti u stanju da, uz optimalne troškove odgovori na sve zahteve naših klijenata.

Konkurentske prednosti

 • poverenje u brend Metalac,
 • visoki kvalitet, vrhunski dizajn,
 • zaokruženost svih procesa,
 • izuzetna širina asortimana,
 • cenovna konkurentnost,
 • poštovanje rokova isporuke,
 • raširenost prodajne mreže,
 • tradicija u korišćenju posuđa Metalac.

PROIZVODNJA

tradicija duga 60 godina

U našoj proizvodnji najzastupljenije je emajlirano posuđe koje daje mogućnost neograničenih kombinacija. Odlikuju ga širok spektar formi, dimenzija, boja i dekora. U mogućnosti smo da kombinujemo preko 500 različitih oblika i veličina, preko 250 različitih boja emajla i dekora, veliki izbor montažnih elemenata koji mogu biti metalni, bakelitni i plastični.

Proizvodnjom non-stick posuđa bavimo se od 1994. godine. Proizvodimo posude sa nelepljivim PTFE premazom na aluminijumu i čeličnom limu. Inox posuđe proizvodimo u skladu sa evropskim standardima od najkvalitetnijeg čelika CrNi 18/10. Asortiman čine standardne linije u ponudi: Gracia, Kulinaria, Coolcook i Rea.

Konkurentske prednosti

 • poverenje u brend Metalac,
 • visoki kvalitet, vrhunski dizajn,
 • zaokruženost svih procesa,
 • izuzetna širina asortimana,
 • cenovna konkurentnost,
 • poštovanje rokova isporuke,
 • raširenost prodajne mreže,
 • tradicija u korišćenju posuđa Metalac.

POLITIKA KVALITETA

Vođeni vizijom potpunog ispunjenja svih zahteva internh i eksternih kupaca, ključ našeg kontinualnog uspeha je kvalitet proizvoda koje obezbeđujemo za tržište.

Primena i unapređenje sistema kvaliteta je odgovornost svakog rukovodioca u svim delovima kompanije. Svi zaposleni su odgovorni da dodeljeni zadatak obavljaju na najbolji način prema dokumentaciji sistema. Nijedan proizvod, nijedan postupak u toku rada, bilo kog društva ili pojedinca, ne sme svojim kvalitetom narušiti stečeni imidž „Metalca“ na tržištu. Ostvarenjem politike kvaliteta, ostvarićemo i cilj – proizvodićemo visoko kvalitetne proizvode prepoznatljivih robnih marki, po kojima će nas konkurencija razlikovati na svetskom tržištu, a na domaćem bićemo lider i ime od najvećeg poverenja u našem poslu.

U skladu sa tim, politika kvaliteta naše kompanije ima za cilj:

 • Pouzdanu i doslednu izradu proizvoda i usluga takvog kvaliteta koji će zadovoljiti zahteve naših kupaca i korisnika
 • Kontinualno poboljšanje kvaliteta naših proizvoda, uz stalno ulaganje u dizajn i modernizaciju tehnologije
 • Razvoj dugoročnih partnerskih odnosa sa kupcima, korisnicima i dobavljačima
 • Stalno usavršavanje i obrazovanje svih zaposlenih
 • Zaštitu životne sredine i očuvanje prirodnih resursa
 • Ispunjenje zahteva zakona i propisa primenljivih na proizvode
 • Optimizaciju troškova poslovanja i
 • da radom, kvalitetom i profitom obezbedi akcionarima dividende i uvećanje kapitala, a zaposlenima sigurnost i bezbednost na radu i rast standarda.

STANDARDI KVALITETA

Metalac posuđe je vlasnik sertifikata za integrisani Sistem menadžmenta kvalitetom ISO 9001:2015
i Sistem menadžmenta zaštite životne sredine ISO 14001:2015.

Međunarodni standardi ISO 9001 definiše zahteve koji se odnose na sistem upravljanja kvalitetom u poslovnoj organizaciji, a koje organizacija mora ispuniti da bi uskladila svoje poslovanje sa međunarodno priznatim normama. ISO 14001 standardi odnose se na oblast upravljanja zaštitom životne sredine i pomažu organizacijama da minimizuju negativno dejstvo svojih operacija i procesa na okolinu, odnosno da usklade svoje poslovanje sa važećim zakonima i propisima u oblasti zaštite životne sredine.

Važeće sertifkat možete preuzeti na sledećem linku.

ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

Projekti zaštite životne sredine

Svoju privrženost zaštiti životne sredine Metalac ostvaruje poslovanjem u skladu sa zahtevima standarda ISO 14001 i relevantnim zakonskim i drugim propisima.

Svi zaposleni su odgovorni da dodeljene im obaveze, kroz menadžment zaštite životne sredine, obave na najbolji način, uz povratno informisanje.

Sistem za prečišćavanje otpadnih voda

Puštanjem u rad sistema za prečišćavanje otpadnih voda, okončana je i poslednja faza procesa, započetog pre 15 godina, prema projektu koji je urađen u saradnji sa Tehnološko-metalurškim fakultetom u Beogradu, a u koji je do sada uloženo milion evra. Ot toga pola miliona u 2008. za savremenu opremu koja ispunjava stroge standarde Evropske unije u ovoj oblasti.

Instalirane su tri linije za prečićšavanje. Dve su smeštene u novom objektu i služe za kontinualni tretman tehnoloških otpadnih voda koje nastaju u procesu proizvodnje emajliranog i tefloniziranog posuđa. Kapaciteti su projektovani na 20 metara kubnih protoka na sat i zadovoljavaju sve potrebe ovog dela proizvodnje Metalac Posuđa. Treća linija za prečišćavanje otpadnih voda, protoka svega jednog kubnog metra vode na sat, smeštena je u pogonu inoks posuđa. Zaokruženost i potpuna automatizacija procesa prečišćavanja otpadnih voda iz Metalca za Gornji Milanovac znači visok kvalitet ispuštene vode i sigurniji i bolji rad gradskog prečistača. Na gradsku deponiju odlaziće, takođe, detaljno iskontrolisan otpad koji nastaje posle tretmana voda, adekvatno upakovan, i to tek nakon potvrde, od strane ovlašćenih kontrolora, da otpadni materijal nije štetan po životnu sredinu.

Racionalno prema prirodi

Svoju ekološku odgovornost Metalac vidi i u smanjenju nivoa potrošnje vode, struje i gasa, ali i u prikupljanju i razvrstavanju otpadnog materijala, koji se potom plasira na mesta na kojima može da se ponovo upotrebi. Tako se sav metalni otpad šalje u železare na reciklažu, a isti je slučaj i sa ostalim otpadom, plastikom, uljima, papirom.

Društvena odgovornost kompanije Metalac u oblasti ekologije ogleda se i u pravljenju proizvoda koji će moći da se recikliraju. Zato se u Metalcu posebna pažnja poklanja nabavci sirovina, nastojanjem da se u procesu proizvodnje u najvećoj meri koriste prirodne sirovine i da se sirovine koje su se nekada koristile zamene drugim vrstama koje sadrže manje štetnih materija.

„UNIDO“ koncept čistije proizvodnje

Početkom 2008. godine Metalac se aktivno uključio u projekat „Čistija proizvodnja“, koji sprovodi Nacionalni centar za čistiju proizvodnju, u saradnji sa Tehnološko-metalurškim fakultetom u Beogradu. Sve sa ciljem da obezbedimo još efikasnije korišćenje resursa. „Unido“ koncept čistije proizvodnje je preventivna, sveobuhvatna strategija, koja se primenjuje na celokupni ciklus proizvodnje. Posebno se značajnim smatraju aspekt štednje električne energije, smanjenje otpadnog emajla, što znači smanjenje troškova tretmana otpada, uštede u materijalu, ali i potrošnji vode, sve do poboljšanja uslova rada u pojedinim pogonima i motivacije zaposlenih da budu integralni deo ovog procesa.

Politika zaštite
životne sredine ima za cilj:

 • - utvrđivanje i kontrolu svih rizika u vezi sa procesima i proizvodima od projektovanja do odlaganja prozvoda posle upotrebe,
 • - podizanje ekonomičnosti u potrošnji energije i drugih prirodnih resursa, a posebno smanjenje štetnog otpada, upotrebe opasnih materijala te organizovano prikupljanje, klasiranje, odlaganje, čuvanje i pravilno usmeravanje sekundarnih sirovina,
 • - stalna poboljšanja programa i učinka zaštite životne sredine
 • - obezbeđivanje interne i eksterne komunikacije sa zaposlenima i svim zainteresovanim stranama,
 • - kotinualnu edukaciju zaposlenih, drugih koji rade za račun kompanije, uključujući i savetovanje kupaca i korisnika.

NAGRADE I PRIZNANJA

2018

 • SVE ZA KUĆU - „Metalac posuđe“ je četvrti put pobednik kategorije „Sve za kuću“ po izboru potrošača.

2016

 • CORPORATE SUPERBRANDS SERBIA - Nagrada Metalac posuđu u kategoriji Oprema za kuću, za prepoznatljivost i ugled, doslednost, pouzdanost i korporativnu odgovornost.
 • POVELJA „28. APRIL“ - Nacionalno priznanje za bezbednost i zdravlje na radu u kategoriji preduzeća preko 250 zaposlenih dodeljeno Metalac posuđu.
 • MOJ IZBOR - Nagrada Udruženja Moja Srbija i Privredne komore Beograda uručena Metalac posuđu, u kategoriji Oprema za domaćinstvo, a na osnovu glasova više od 2.000 potrošača.

2015

 • Nagrada za najbolji brend u kategoriji „Sve za kuću“ u kampanji „Srbija ima kvalitet“ na osnovu glasova potrošača.

2014

 • Najbolji robni brend u kategoriji „Roba široke potrošnje“ na osnovu glasova građana Srbije, u organizaciji www.bestofserbia.com i časopisa „Top Serbian Brands“.
 • Priznanje za izuzetan nastup twitter naloga @MetalacAD po oceni časopisa PC Press.
 • Godišnje priznanje za prisustvo na društvenim mrežama kao „najtufnastija stranica“ koje je dodelilo Udruženje ekonomskih propagandista Srbije.

2013

 • U akciji Najbolje robne marke Srbije Metalac posuđe dobilo prvu nagradu u kategoriji „Trajna potrošna dobra“.

2011

 • Drugi put zaredom naš brend poneo titulu potrošača „Moj izbor“ u kategoriji „Nameštaj, posuđe i kućni aparati“, na osnovu anketiranja potrošača u supermarketima u 22 najveća grada u Srbiji.

2010

 • Manifestacija „Biramo najbolje iz Srbije“ održana je sedmi put u organizaciji Ministarstva trgovina i usluga, Privredne komore Srbije i Privrednog pregleda. Metalac je najbolji korporativni brend u kategoriji „Trajna potrošna dobra".
 • Metalac dobio priznanje „Moj Izbor", kao najboljii u kategoriji „Nameštaj, posuđe i kućni aparati".

2008

 • U konkurenciji 10 nominovanih brendova, Metalac je, posle Mercedes-Benza, najvoljeniji brend u Srbiji! Ovo je ocena stručnog žirija akcije "Volim brend, živim za brend 2" u okviru koje je organizovano takmičenje i izbor za "Voljeni brend".

2006

 • Metalcu je, treći put zaredom, stiglo priznanje „Najbolje iz Srbije". Ovoga puta treća nagrada za „Najbolji korporativni brend" u konkurenciji oko 70 preduzeća i prva nagrada za robnu marku „Metalac Posuđe" u kategoriji „Oprema za domaćinstvo".

2005

 • Treća nagrada za „Najbolje robne marke Srbije", u konkurenciji 80 preduzeća u svim robnim grupama, i prva nagrada u robnoj grupi „Oprema za kuću", pripali su robnoj marki „Metalac Posuđe".
 • Povelja Privredne komore Vojvodine, kao najviše priznanje za izuzetan doprinos razvoju i primeni industrijskog dizajna, u okviru zajedničkog koncepta „Kuća koju sanjam".

2004

 • U okviru akcije „Najbolje iz Srbije" Metalac je dobio treću nagradu za „Najbolji korporativni brend" u 2004, u konkurenciji 80 srpskih kompanija, zahvaljujući izvozu posuđa i činjenici da za ime Metalac zna tri miliona kupaca u 20 zemalja Evrope i više od milion u Srbiji.

Kontaktirajte nas

Kneza Aleksandra 212, Gornji Milanovac, Srbija

Prodaja: +381 32 770 318, +381 32 770 324, +381 32 770 386
Izvoz: +381 32 770 301, +381 32 770 319, +381 32 770 389
Nabavka: +381 32 770 325, +381 32 770 388