• Ekspres lonac

Ekspres lonac


Preuzmite PDF katalog


∅ mm 240 240 240 240
H mm 105 125 165 205
V lit. 4.0 5.0 7.0 9.0


Pre prve upotrebe obavezno operite ekspres lonac i poklopac vrućom vodom. Nakon toga savetujemo da u posudi nekoliko minuta ključa smeša mleka i vode (1:1) da biste bili sigurni da su sve nečistoće odstranjene. Prospite sadržaj i operite lonac.

OBAVEZNO pre korišćenja ekspres lonca pažljivo pročitajte uputstvo.

Kada kuvate na otvorenom plamenu obezbedite da plamen prekriva samo dno lonca (da ne prelazi na stranice lonca). Na taj način štedite potrošnju gasa, izbegavate oksidaciju polirane površine lonca i izbegavate oštećenje ručica.
Kada kuvate na električnom šporetu prečnik dna ekspres lonca treba da odgovara prečniku grejne ploče da bi se uštedela energija. Bolje je koristiti grejnu ploču manjeg prečnika.
Strogo sledite instrukcije koje su date u uputstvu za montažu, demontažu i čišćenje sigurnosnog uređaja.
Ne čuvajte hranu u ekspres loncu. Operite lonac svaki put kad ga koristite da biste sprečili oštećenja od slane ili kisele hrane (bele fleke po unutrašnjosti posude).
Poklopac ekspres lonca perite na uobičajen način, ručno - nemojte korisiti abrazivne deterdžente, kao ni čeličnu žicu. Prilikom pranja izvadite silikonsku zaptivku i skinite težinski ventil kako bi ih bolje oprali. Ne preporčuje se pranje poklopca u mašini za pranje sudova - deterdžent za mašinsko pranje može oštetiti gumene zaptivke na poklopcu, a istovremeno da zapuši otvore na ventilima.

Zdravstvena ispravnost inox posuđa Metalac je overena od strane akreditovanih laboratorija i proizvođač je nosilac sertifikata ISO 9001 i ISO 14001.

NAPOMENA

Ne stavljajte ekspres lonac u zagrejanu rernu, jer možete oštetiti plastične i gumene delove kao i sigurnosne sisteme.
Pre svake upotrebe ekspres lonca uvek proverite da li su sigurnosni sistemi ispravni, bez ikakvih oštećenja, i da li su čisti.
Potrošne delove ekspres lonca neophodno je redovno menjati
Potrošne delove ekspres lonca redovno menjajte.
Ne koristite ekspres lonac bez tečnosti jer može (usled pregrevanja) doći do oštećenja sigurnosnih i zaptivnih elemenata, kao i akutermnog dna posude.
Ne otvarajte ekspres lonac na silu i pre nego što budete potpuno sigurni da je unutrašnji pritisak potpuno opao (da je sva para izašla kroz ventil).
Ne dodirujte metalne površine posude već koristite ručice.
Ako je potrebno koristite zaštitne rukavice.
Pre nego što uključite izvor zagrevanja proverite da li je lonac pravilno zatvoren.
Kada je ekspres lonac pod pritiskom, pomerajte ga pažljivo.
Pre otvaranja lonca obavezno ga skinite sa grejnog tela.Ukoliko vodite računa o zdravoj ishrani, ne postoji bolji način za brže pripremanje zdrave i ukusne hrane od pripremanja u ekspres loncu. Kuvanje u ekspres loncu omogućava pripremu ukusnih jela 3 do 10 puta brže u odnosu na konvencionalne načine kuvanja.

Vrela para, koja se dobija na visokim temperaturama u ekspres loncu, doprinosi brzoj pripremi i intenzivira ukus hrane. Na ovaj način moguće je koristiti manje soli, šećera i začina, a dobiti bolji ukus hrane. Proces pripreme hrane u ekspres loncu podrazumeva „zatvoren sistem“ što znači da kiseonik u vazduhu, koji može da uništi važne hranljive sastojke, nije prisutan u procesu pripreme hrane. Na ovaj način se sačuva više hranljivih sastojaka nego bilo kojom drugom metodom kuvanja. Takođe, zbog brze pripreme hrane sa malo tečnosti, više vitamina, minerala i drugih hranljivih sastojaka se sačuva u procesu pripreme.

Moraju se poštovati maksimalne i minimalne količine u loncu. Na primer, za ekspres lonac od 9 litara (nominalna zapremina) maksimalna radna zapremina je 2/3 nominalne zapremine, odnosno 6 litara. Za slučaj spremanja hrane koja peni i bubri tokom kuvanja lonac možete puniti maksimalno do 1/2 nominalne zapremine, odnosno 4.5 litara. Na ovaj način se sprečava zapušavanje ventila hranom. Sa druge strane, minimalna količina tečnosti u loncu je 1/3 litara, što je dovoljno za vreme kuvanja od oko 20 min - preporučujemo vam probno kuvanje kako bi se sami uverili u način i režim rada (ako je za vaš recept potrebno više vremena, potrebno je u skladu sa tim dodati više vode).

Kada završite sa kuvanjem, ne morate čekati da se lonac ohladi, već pritiskom na dugme na ručici možete brzo ispustiti paru i otvoriti poklopac.