MALO POSUĐE ZA BUDUĆE VELIKE LJUDE

KAŽU DA ŠERPICE IZ DETINJSTVA, IMAJU POSEBNO MESTO U SEĆANJU SVAKOG ČOVEKA ZATO ŠTO SU U TOJ EMOCIJI SPOJENI MIRISI, UKUSI, BOJE I LJUBAV KOJU DOBIJAMO U NAJBEZBRIŽNIJEM VREMENU.

PREDNOSTI EMAJLIRANOG POSUĐA ZA PRIPREMU, ČUVANJE I SERVIRANJE HRANE ZA DECU

Emajlirano posuđe ima tradiciju dugu 1000 godina. Može se koristiti kako za kuvanje i čuvanje tako i za serviranje hrane. Emajlirano posuđe spada u red zdravstveno najispravnijih za kontakt sa hranom. Iziskuje manju upotrebu masnoće od pripreme u drugom metalnom posuđu zbog strukture emajla koji je gladak, pa se namirnice manje lepe za dno posude.

Emajlirano posuđe se posebno preporučuje za čuvanje pripremljene hrane, jer se brzo hladi, pa ga poklopljenog možete staviti u frižider i zamrzivač.

Emajlirano posuđe „mini m” kreirano je tako da zadovolji sve potrebe u pripremi, čuvanju i serviranju hrane za decu.

Prednosti

 • Potpuno je otporno na sve hemijske uticaje u procesu pripremanja hrane
 • Posebno je pogodno za pripremu zdrave hrane
 • Ne izaziva alergijske reakcije
 • Lako se čisti i održava

ISHRANA DECE

Ishrana dece je ključni faktor rasta i razvoja svakog deteta. Svi smo čuli za izreku „zdravlje na usta ulazi“ a da bi deca bila i ostala zdrava, potrebno je da u ishrani unose svih 7 „stubova“ zdrave ishrane: belančevine, ugljene hidrate, masti, vlakna, vitamine, minerale i vodu. Navike u ishrani koje imamo u odraslom dobu stičemo u prvih 7 godina života, pa hajde da tih 7 godina uložimo tako da deca usvoje važnosti 7 stubova zdrave ishrane.

Do 8 meseci

Prva 4 meseca života beba sve svoje potrebe zadovoljava sisanjem, tako da mama koja doji treba da unosi oko 300 kcal dnevno više nego kada ne doji. Već oko 4. meseca zbog povećanih kalorijskih potreba u bebinu ishranu se uvode i drugi hranljivi sastojci, minerali i vitamini. Bebi već tada može biti ponuđena hrana koja nije mleko. Počinje se pirinčem i kukuruzom, koji su lako svarljivi i nisu izazivači alergija, jer ne sadrže gluten. Potom se u ishranu oko 5. meseca uvodi povrće blagog ukusa (npr. šargarepa, krompir, grašak, bundeva) u vidu pirea. Sledi uvođenje voća, prvo kao sokova, a potom i pasiranih plodova (breskva, kruška, jabuka, banana), zatim mesa, jaja i mlečnih proizvoda (mladi sir, jogurt).

Od 8-12 meseci

Kada dete napuni 8 meseci, u ishrani već dominira čvrsta hrana. U to vreme se prelazi sa pasirane na čvrstu hranu i ovaj prelaz je veoma bitan. Veoma je bitno da ta hrana bude nutritivno vredna, pa pored sisanja detetu redovno treba davati meso, povrće, voće, žitarice. U ovo vreme dete počinje da samostalno uzima hranu rukama. Ne brinite ako beba ne pojede celu porciju. U ishranu se uvodi riba (oslić, pastrmka, losos), tamnozeleno povrće, paradajz i kupus.

Od 1-2 godine

Dete kada napuni godinu dana je aktivno, igra se i skače, proučava svet oko sebe, drži kašiku i često se igra sa hranom. Trudi se da postane nezavisno u ishrani i usvaja nove veštine. Meso je bitno u ishrani jer se dete razvija i ima povećanu potrebu za gvožđem. Isto tako potreba za kalcijumom koji izgrađuje zube i kosti je povećana, detetu treba davati mlečne proizvode, pa mleko neka bude punomasno. Bitni minerali koje ishrana treba da sadrži su jaja i žitarice.

Od 2-5 godina

Dete se u ovom uzrastu samostalno hrani, a ishrana treba da mu bude podeljena u pet obroka: doručak, užina, ručak, užina, večera. Nekoliko osnovnih grupa namirnica deteta u ovom uzrastu su: hleb i žitarice, povrće, voće, mleko i mlečni proizvodi, meso, jaja i riba.

Od 5-7 godina

Predškolska deca imaju omiljenu hranu i uživaju u njoj. Shvataju zašto određene namirnice treba kuvati i znaju da treba da peru ruke pre jela. U ovom uzrastu deca već imaju izgrađene navike u ishrani. Grupe namirnica su uglavnom iste kao i pre, ali sada se već mogu uvoditi i manje masni mlečni proizvodi, koji sadrže dosta kalcijuma, ali imaju manje zasićenih masnoća. U ishrani treba povećati unos složenih ugljenih hidrata, jer su potrebe za energijom usled intezivnije fizičke aktivnosti veće. Isto tako, povrće i voće treba deci redovno davati, a sokove manje. Deci u ovom uzrastu uvodite namirnice koje i odrasli mogu da jedu, ali potrudite se da to bude nutritivno vredna hrana.

Šta beba NE SME da jede?

Povrće poput spanaća, brokolija ili cvekle sadrži nitrite koji utiču na smanjenje hemoglobina u krvi odojčeta, pa se izbegavaju na početku. Uvode se posle drugog povrća.

Agrumi ili citrusi (pomorandže, limun i grejpfrut) su kiseli, a imaju i izvesna alergena svojstva.

U prvim mesecima nemlečne ishrane detetu se ne daju namirnice koje mogu izazvati alergijske reakcije ili koje su isuviše jake za sistem za varenje ili bubrege odojčeta.

Belance i pšenica (zbog glutena) se izbegavaju zbog mogućih alergija.

Med sadrži spore Botulinusa što kod odojčeta može dovesti do bolesti, pa se zato izbegava.

So se nikako ne daje detetu, jer mu nije ni potrebna, a utiče na rad bubrega koji se još nisu sasvim „uhodali“.

Šećer se takođe ne daje detetu.

SAVETI ZA IZBIRLJIVU DECU

Deca nemaju uvek isti apetit, ovo je naročito očigledno kada su prešla na čvrstu hranu i počnu brže da rastu. Razlog izbirljivosti kod dece je što su već izabrali namirnicu koja im se sviđa i žele stalno da je jedu. Oprezna su kada se u njihovom tanjiru nađu neke nove namirnice, ali postoje načini kako da im doskočite i podstaknete ih na jelo.

 • Dajte deci da piju i jedu iz interesantnih lončića, tanjirića i šerpica, jarkih boja i motiva. Isto tako i namirnice jarkih boja su im privlačne.
 • Dozvolite detetu da na sto i oko sebe stavi nekoliko omiljenih igračaka. Možete staviti i većeg plišanog medu za jednu stolicu i njemu postaviti tanjir.
 • Pripremajte hranu zajedno sa detetom. Dogovorite se da ćete praviti nešto zajedno i uradite to.
 • Ako mesite nešto, pustite da dete napravi neku svoju figuru.
 • Povedite svoje dete sa sobom u kupovinu i pustite ga da samo izabere povrće koje ćete zajedno pripremati.
 • Ako kuvate neka jela koja nisu naročito lepog izgleda a zdrava su, onda se potrudite da jelo ukrasite tako da izgleda privlačno.
 • Obedujte i vi zajedno sa detetom.
 • Ne možete očekivati da dete jede neku namirnicu ako je i vi nemate u svom tanjiru.
 • Deca ne vole velike porcije hrane, a interesantnije im je ako hrana ima neki oblik koji poznaju.
 • Budite uporni. Ako dete ne prihvata neku hranu, ohrabrite ga ako uzme i par zalogaja, a onda mu tu hranu ponudite i kasnije. Detetu treba i po 10 puta da proba neku hranu pre nego što je prihvati.

DETE I MAMA U KUHINJI

Deca uče gledajući svet oko sebe. Posmatrajući mamu u kuhinji i dete može da poželi da se uključi u neku aktivnost. Bez obzira da li je to pranje tanjira ili lončeta ili priprema kolača, testa ili salate.

Dete je radoznalo, pa tu sklonost treba iskoristiti naročito ukoliko je probirljivo u ishrani. S druge strane, ako je dete nezainteresovano za hranu, ovo može biti način da ga privolite da se igra u kuhinji i potom da jede. Možete ga staviti pored sebe u kuhinji tako da je na sigurnom mestu, a da vam ne smeta dok radite i da ima dobar vidik na to šta spremate.

Kroz ovaj proces možete naučiti dete šta je pravilna ishrana, zdrava hrana, kao i važnosti nekih namirnica u ishrani. Kada dete uradi nešto pogrešno, skrenite mu pažnju da je to loše i da to ne radi, a kada uradi dobro, obavezno ga pohvalite. Ako imate zanimljive šerpice i lončiće, dete će biti motivisano i pre nego što počne priprema hrane, jer će na ovo gledati kao i na sve dosadašnje aktivnosti: kao igru. Kada stavite vaše i dečije „kreacije“ da se peku ili kuvaju, iskoristite vreme da sa detetom pospremite kuhinju. Kada je jelo gotovo i malo se ohladi, dajte detetu da proba ono što ste zajedno pravili. Ponovo ga pohvalite. Postavite sto zajedno sa detetom ako je to moguće, stavite interesantne lončiće, šerpice i ostalo što privlači pažnju detetu na njegovo mesto i zajedno sa porodicom uživajte u obroku.

ASORTIMAN

Kontaktirajte nas

Kneza Aleksandra 212, Gornji Milanovac, Srbija

Prodaja: +381 32 770 318, +381 32 770 324, +381 32 770 386
Izvoz: +381 32 770 301, +381 32 770 319, +381 32 770 389
Nabavka: +381 32 770 325, +381 32 770 388